Kleine teken kunnen grote gevolgen hebben. Zij voeden zich met bloed en kunnen ernstige ziekten overbrengen. Het is dan ook belangrijk dat u teken geen kans geeft! 

 

Teken behoren tot de spinachtigen en komen voor over heel de wereld, ook in Europa. In onze streken zijn twee soorten belangrijk: de gewone hondenteek (Ixodes ricinus) omdat deze hier bij ons voorkomt en de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) omdat hij wereldwijd de belangrijkste teek is en via reizen kan meegebracht worden.

De teek brengt het grootste deel van zijn leven door in de natuur: bossen en graslanden. Om zich te kunnen ontwikkelen en voort te planten heeft hij echter bloed nodig. De teek die bij ons voorkomt heeft voor zijn volledige ontwikkeling drie gastheren nodig. Dat wil zeggen dat hij 3 dieren gebruikt om bloed te zuigen. Hij kiest hierbij voor wilde dieren (bosmuizen, egels, eekhoorns, reeën,...) als huisdieren (schapen, runderen, paarden, honden, katten,...) evenals de mens.

Wanneer een prooi voorbijkomt dan hecht de teek zich vast en boort zich in de huid van zijn gastheer.

Hij zuigt niet alleen bloed maar kan ook bepaalde ziektes overdragen (CVBD) waaronder:

-          Borreliose (de ziekte van Lyme)

-          Ehrlichiose

-          Babesiose

De teek besmet zich met de ziekte van Lyme door zuigen van bloed van dieren die drager zijn van deze ziekte (bijvoorbeeld bosmuizen).

Welke zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de hond?
Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, stijfheid en manken na een tekenbeet zijn de meest voorkomende ziektetekens bij de hond.

Welke zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de mens?

De symptomen bij de mens zijn in een eerste fase een fel jeukende en moeilijk geneesbare
kratervormige huidontsteking op de plaats van de beet eventueel vergezeld van griepachtige symptomen zoals koorts en hoofdpijn.

In een tweede fase treden gewrichtsontstekingen op, aantasting van het zenuwstelsel en eventueel hartproblemen.


In een derde stadium kunnen deze aandoeningen een chronisch karakter krijgen. Ook hier geldt dus beter voorkomen dan genezen!

Het tekenseizoen duurt 7 maanden:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

Bij zeer grote besmettingen en op warme plaatsen (kippenhok, ) kunnen teken toch overleven in de winter.

 

 

 

 

 

Bron: Bayer

 
 
  Site Map