De aanschaf van een poes

Vooraleer u een poes in huis neemt zijn er een aantal vragen die u zichzelf moet stellen: Wil ik een oudere poes uit een asiel? Liever een kitten? Een raspoes of een gewone "straatkat"?

Iedereen denkt misschien in eerste instantie aan een schattige nest kittens waar je de tofste kan uitkiezen, maar zo'n kitten wordt snel ouder en heeft in die periode veel aandacht en opvoeding nodig. Als je dagelijks uit werken gaat is een wat oudere, zelfstandiger en vooral zindelijke poes uit een asiel misschien een beter idee.

Wanneer u voor een jong poesje opteert, neem het dan niet vroeger uit het nestje dan een leeftijd van 7 tot 8 weken. Zowel voor u als voor het poesje is het even wennen aan de nieuwe omgeving en aan de nieuwe kattebak. Zet de kattebak op een duidelijk zichtbare plaats en zet het jonge poesje er regelmatig in. Eventueel kan je een beetje korrels uit de ouderlijke kattebak meenemen om de geur herkenbaar te maken. Daarnaast kan je ook een stuk doek of vod uit het ouderlijke nest meevragen en in zijn of haar mandje leggen om zo het poesje een plekje aan te bieden met de herkenbare huiselijke geur.

Na een paar weken is het aangewezen om met het poesje langs te komen op de praktijk. Naast een eerste kennismaking met het nieuwste lid van uw gezin en een algemeen gezondheidsonderzoek is het ook de meest aangewezen periode voor de eerste vaccinaties. Desgewenst kan de dierenarts u (ook voor de aanschaf van een poesje)  de nodige informatie geven rond ontworming, vlooienbehandeling, voeding, gedragsproblemen, zindelijkheidstraining, ...

 

Nieuwe kitten in huis!

Uw nieuwe kitten heeft zijn of haar eerste prikjes nodig rond de leeftijd van 9 weken, met een herhaling rond 12 weken. De standaard vaccinatie van de meeste katten betreft het vaccin tegen de Panleukopenie of katteziekte genoemd en tegen het uiterst besmettelijke en al te veel voorkomende Niesziekte ( een aandoening van de bovenste luchtwegen en ogen die veroorzaakt kan worden door meerdere kiemen zoals Herpes, Calici virus en/of Chlamydia.De laatste jaren zien we spijtig genoeg ook meer en meer katten die besmet zijn met een AIDS achtig virus. Er zijn drie van zulks een virussen in omloop ; FIV = feliene immunodefuicientie virus , FeLV = feliene leukose virus en FIP = feliene infectieuze peritonitis.  Een besmetting met dit virus loopt al te vaak fataal af gewoon omdat er geen remedie voor bestaat. Er is voorlopig slechts 1 lichtpuntje ; tegen het FeLV  bestaan er tegenwoordig afdoende vaccins. Deze dienen ook de eerste maal twee keer te worden toegediend met drie weken tussen. Hun enige nadeel is hun prijs.

Een maal per jaar heeft uw poes een hernieuwing van de vaccinaties nodig. Het is meteen het aangewezen moment om uw poes een jaarlijks onderzoek te laten ondergaan. De dierenarts onderzoekt dan o.a.  algemene voorkomen van uw poes (alertheid, gewicht,  conditie, ...), de toestand van ogen en oren (irritatie, ontstekingen, etter, oormijt, pupillen, ...),  de toestand van de pels (geen kale plekken, vlooien, teken, schilfers, algemeen voorkomen,... ), de toestand van de mondholte (rotte of loszittende tanden, tandvlees, geur, ...).  Ook het hart en de longen worden nauwkeurig beluiserd om eventuele afwijkingen of problemen zo vroeg mogelijk te onderkennen. 

 De dierenarts zal u dan ook voorstellen om uw poes een jaarljkse ontwormingskuur te geven. Een ' binnenhuis kat' wordt best twee maal per jaar ontwormd, terwijl de katten die graag al eens op avontuur gaan buiten wat frequenter worden ontwormd, namelijk een vier-tal keer per jaar of éénmaal per seizoen.  Ontwormingsproducten komen voor onder vorm van tabletten of pasta en tegenwoordig ook in de gebruiksvriendelijke huid-pipetjes. Al deze producten kan u bij ons verkrijgen.

Wegens hun levenstijl en hun dikke vacht zijn katten gewilde prooien voor de minder aantrekkelijke vlooien. Wenst u dus niet meerdere huisdieren te houden, dan kan u uw kat best preventief behandelen tegen deze deugnieten ( ze leiden namelijk vaak tot allergische huidziektes).

 
 
  Site Map