Voordat u een pup aanschaft

Of het nu een rashond, een kruising, een straathond, een grote hond of een kleintje is, ze hebben allemaal 1 ding gemeen: als puppy zien ze er allemaal zo ongelofelijk snoezig en schattig uit dat je meteen zo'n lief en vertederend hondje in je armen zou willen sluiten en snel meenemen naar huis!

Maar puppytjes worden groot, en een hond maakt al snel een jaar of tien deel uit van uw gezin. Dus is het erg belangrijk om met het hele gezin samen te bekijken welke hond het beste in het gezin past. Kiezen we voor een rashond met stamboom waar we ook wedstrijden mee kunnen doen of naar de hondenschool gaan en trainen op gehoorzaamheid en activiteiten. Of misschien willen we gewoon een sociale speelkameraad voor de kinderen.  Kiezen we een klein hondje dat gewoon in huis kan blijven of voor een grotere hond die een ren in de tuin nodig heeft. Kiezen we voor een langharige hond die een maandelijks bezoekje aan het beautysalon nodig heeft of voor een kortharige hond die af en toe ruift.

En daarnaast zijn er ook de structurele beperkingen: Woont u in een appartement dan neemt u beter geen grote hond die veel ruimte nodig heeft. Bent u alle dagen uit werken dan neemt u ook beter geen hond die niet alleen kan zijn.  Is kleine zus doodsbang van grote honden dan is een rotweiler misschien geen goed idee.

Houdt ook rekening met het karakter van de hond als hij volwassen is, een energieke border collie is misschien niet zo'n goed idee voor oma, terwijl een hondje dat de hele dag ligt te soezen in de zetel voor kinderen ook weinig aantrekkingskracht heeft.

Eventueel kan uw dierenarts u altijd bijstaan en u op weg helpen om het juiste ras voor u te kiezen.

En wanneer u dan na overleg met het hele gezin tot een enthousiaste keuze bent gekomen spring dan niet meteen in de wagen om naar de dichtsbijzijnde dierenzaak een hondje te halen. Jammer genoeg is het niet uitzonderlijk dat deze puppy's zuiver om den brode gefokt werden, zonder liefdevolle omgeving en vaak in erbarmelijke omstandigheden. Later geven deze dieren vaker dan andere aanleiding tot medische problemen en gedragsproblemen.  Zoek en vergelijk meerdere fokkers, en kies de fokker en puppy waar u het beste gevoel bij hebt.  Een goede fokker is zelf ook een bewogen dierenvriend die u graag alle uitleg zal verschaffen die u nodig heeft en waar u ook na aankoop nog terecht kan met vragen en eventuele problemen.

En wanneer u dan eindelijk dat schattige en vertederende puppytje bij u thuis voorzichtig zijn nieuwe omgeving ziet verkennen vergeet dan niet volgende week een bezoekje te plannen aan de dierenarts voor een algemene controle en eerste kennismaking om te bekijken of er eventuele vaccins en zo nodig zijn.

 

Nieuwe pup in huis!

Uw nieuwe pup vraagt in het begin meerdere bezoekjes aan de dierenarts. Allereerst zijn er de puppy-vaccins waarvan wij aanraden ze toe te dienen op 6 en 9 weken ouderdom. Deze geven voornamelijk bescherming tegen Distemper ,ook wel hondeziekte genoemd en tegen Parvovirose, ook wel katteziekte genoemd. Rond bovengenoemde leeftijd is de bescherming van uw pup die hij/zij van zijn moeder meekreeg tegen deze twee aandoeningen wat laag en dankzij een pup-vaccin krijgt hun weerstand een flinke boost.Vanaf dat uw nieuwe vriend een drie maanden oud is, kan hij zijn ' volwassen vaccin' krijgen. Dit zal hem/haar beschermen tegen alle belangrijke besmettelijke hondenziektes. zoals zijnde ; Distemper, Parvovirose, Leptospirose, Para-influenza en Adenovirose. Een minder leuk intra nasaal vaccin is de kennelhoest; van welke we aanraden het toe te dienen als uw hond veel met andere honden in contact zal komen. Zo is het ook door de meeste hondenscholen en pensions verplicht.

Daarna zal uw viervoetige vriend elk jaar eens bij de dierenarts moeten passeren om zijn prikje te herhalen, zodat zijn bescherming  niet verdwijnt! Meestal krijgt u dan van uw dierenarts een herinneringsbriefje ; een jaar gaat namelijk vlug voorbij....


Naast het geven van de vaccinaties gaat de dierenarts ook de algemene toestand van uw hond bekijken.
Allereerst wordt gekeken naar de algemene indruk van de hond, is hij oplettend, vertoont hij normaal gedrag? Hoe is het gewicht van de hond, is hij niet te dik of juist te mager?
Daarnaast worden oren goed bekeken: netheid,  geen irritatie van de oorschelp, oorontsteking of oormijt. Ook worden de ogen gecontroleerd, zijn ze helder, niet geïrriteerd, hoe is de pupilstand.
De huid kan onderzocht worden op vlooien en teken, kale plekken, bijtplekken, extreem haaruitval, schilfers en algemene conditie van de huid. De mondholte wordt bekeken en beoordeeld op kleur van het tandvlees, tandsteen, geur en eventueel loszittende tanden.
Het hart en de longen worden nauwkeurig beluisterd, waarbij eventuele beginnende afwijkingen in een vroegtijdig stadium kunnen worden geconstateerd.

Bij de jaarlijkse controle raadt de dierenarts ook aan uw hond te ontwormen. De verschillende ontwormingsproducten zijn bij uw dierenarts te verkrijgen. Ze bestaan onder vorm van tabletten ( soms smakelijke.....) , druppels of pasta.  Wij raden u aan om uw hond enkele dagen voordat hij/ zij  haar vaccin komt laten zetten, te ontwormen. Bij voorkeur wordt een vaccin gezet bij een gezond dier en met die ontworming zijn we daar weeral een stapje dichterbij.

 

 

 
 
  Site Map